Fokhagyma ültetése, termesztése

Fokhagyma ültetése, termesztése

Jótékony hatásai

A fokhagymának számtalan egészségre gyakorolt jótékony hatást tulajdonítanak, köszönhetően a benne lévő szerves kénvegyületeknek. Ezek a vegyületek adják egyébként a jellegzetes ízét és illatát is. A fokhagyma a magas vérnyomás csökkentésében, szív-érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthet, valamint baktérium- és gombaellenes hatású is. A fokhagyma ültetése és termesztése nem nehéz, hiszen alapvetően egy igénytelen növényről beszélünk, így könnyen megtermelheted kertedben az egyik legfontosabb fűszernövényünket! Nézzük is a részleteket!

Fokhagyma fajták

Tavaszi fokhagymák
Eltarthatósági szempontból a tavaszi fokhagymák teljesítenek jobban, de cserébe kevesebbet teremnek, mint az ősszel ültetettek. Ha tavasszal szeretnél fokhagymát ültetni, válaszd pl. a GK Lelexír vagy a Toscanor típust.

  • GK Lelexír: Lombozata ritkás, alacsony növésű. Márciusban érdemes elültetni, betakarítása már júliusban esedékes lehet. Gerezdjeit fehér buroklevelek ölelik körül. Rendkívül jól tartható, intenzívebb íze van.
  • Toscanor: Legkésőbb április végéig el kell ültetnünk, így betakarítása július végétől augusztus közepéig lesz esedékes. Magszárat nem fejleszt, fokhagymafejei kerekek és zömökek, gerezdjei hosszúkásak, ezeknek a burokleveleik fehéres-rózsaszínes.

Őszi fokhagymák
Az ősszel ültetett fokhagymák kevesebb ideig tarthatók el, azonban többet teremnek tavaszi társaiknál. Általában szeptember elejétől november közepéig érdemes elültetni őket, de egyes típusoknál, mint pl. a makói őszi fokhagyma ez változhat, azt október középig kell elültetni. Télen érdemes lombtakarással védeni őket a fagyok ellen. Pár ismertebb őszi fokhagyma fajta: makói őszi, Arno, Germidour.

  • Makói őszi: Hagymafejeiben általában 8 gerezdet találunk, október középig el kell ültetnünk, hogy a telet megerősödve várják. Betakarítására június végén számíthatunk.
  • Arno: Ez egy francia fokhagymafajta, leveleinek színe sötétzöld. Kelése a többi fajtához eltérően sok időt, akár 10 hetet is igénybe vehet, ezért a kifagyás veszélye alacsony. Legkorábban júliusban takarítható be. Rendkívül nagy terméshozammal bír, hiszen akár 20 gerezd is alkothatja a fejet a több gerezdkör miatt.
  • Germidour: Nagyméretű hagymafejeket növeszt, melyekben telt, formás gerezdeket találunk. A takarólevelein lilás csíkok figyelhetők meg. Szeptember elejétől, november végéig kell elültetnünk, betakarítására június elejétől július végéig számíthatunk.
AJÁNLOTT:  Paprika ültetése és fajtái

A fokhagyma ültetése

Bár lehetőség van vetőmagról is ültetni, de a csírázási aránya alacsony, ezért érdemes dughagymáról szaporítani a fokhagymát. Az ültetéshez vásárolt gerezdeket felhasználásig száraz, szellős helyen tároljuk.

A fokhagymát nyugodtan ültethetjük más, magasabb termetű növények közé, hiszen fényigénye nem nagy, de azért teljes árnyékba ne ültessük. Fontos, hogy a frissen trágyázott talajokat nem szereti, ezért érdemes a korábbi évben trágyázott helyre ültetni. Amint megtaláltuk a helyét ássuk fel mélyen, majd a gerezdeket kb. 10 cm-es tőtávolságra és 25 cm-es sortávolságra ültessük el 4-6 centiméter mélységbe.

Gondozása

A fokhagyma az igénytelenebb növények közé tartozik, kis fényigényű, hőmérséklet igénye átlagos, és erős, bojtos gyökérzete van. A gyökérzete miatt még a szárazabb talajból is fel tudja szívni a vizet, ezért öntözni sem kell, csak nagyon száraz időben. Rendszerint a gyomtalanításból áll a gondozása, valamint a nagyon száraz időkben a ritka öntözésből.

Betakarítása

A tavaszi fokhagymát már nyáron is fogyaszthatjuk frissen, de betakarításának ideje akkor jön el, ha a szárai megszáradtak, ez általában július végén vagy augusztusban esedékes. Az őszi fokhagymák rendszerint júniusban takaríthatók be.

Eredményes fokhagyma termesztést kívánunk!

Forrás: Pixabay