Uborka vetése és termesztése

Uborka ültetése és termesztése

Az uborka íze semleges, ugyanakkor jótékony hatásai nem elhanyagolhatók. Az uborka magas rosttartalma, kalcium és K-vitamin tartalma a csontok egészségének is jót tesz, amellett, hogy a fogyásban is segíthet, hiszen a zöldség 90 százaléka víz, kalóriatartalma rendkívül alacsony. Ebben a zöldségben B-, C-vitamin, valamint magnézium, cink is megtalálható, amik jót tesznek a bőrnek: simábbá varázsolja azt, valamint a gyulladásokat is enyhítheti. A cukorbetegeknek is ajánlott, hiszen a glikémiás indexe alacsony, így a vércukorszintet nem emeli meg. Az uborka vetése és termesztése nem nehéz feladat, csupán ügyeljünk a a hő- és vízigényére, valamint biztosítsunk megfelelő életteret számára.

Az uborka vetése

Legkorábban április közepén vethetünk uborkát a szabadföldbe, hiszen az uborka hőigénye magas, az alacsonyabb hőmérsékleteket (10 fok alatt) nem igazán tűri. Fontos, hogy az uborka nagy helyet igényel, ezért egy helyre 3 magnál többet ne szórjunk. Körülbelül 3-4 centiméter mélyre vessük el a magokat. Ha mind kikelne, később ültessük el máshova, hogy a tövek között 20-40 centiméteres távolság biztosított legyen számukra. Sortávolság 80 centiméter körül ajánlott.

Ha biztosabbra szeretnénk menni, neveljünk palántát ablakunk párkányán. A palántanevelést március elején érdemes elkezdeni, hogy április közepén 4-5 hetes korukban kiültethessük őket, egymástól 40 centiméteres távolságra.

Érdemes a magokat fél napra beáztatni vízben, ezzel elősegítve a csírázásukat.

AJÁNLOTT:  Fokhagyma ültetése, termesztése

Mire figyeljünk oda az uborka termesztésénél?

Az uborka hőigénye magas, április közepe előtt nem érdemes elvetni a szabadba a magokat, vagy a palántákat kitenni. Hőigénye mellett a vízigénye is magas, gondoskodjunk az állandó öntözéséről. A tápanyagdús talajt is meghálálja, érdemes frissen trágyázott területre ültetni. Csak napos helyre ültessük el növényeinket.

Uborka nevelése

Legfőbb dolgunk a rendszeres öntözés és a gyomlálás lesz. Érdemes valamire felfuttatni az uborkáinkat, hiszen hosszú indákat növeszt. A futtatásra azért is van szükség, hogy a levélzet, valamint a termés tiszta maradjon, így a gombás és baktériumos megbetegedések kevésbé fogják károsítani a növényt.
Érdemes lehet mulccsal beszórni a talajt, ezzel elősegíteni azt, hogy a talaj megtartsa a nedvességet, valamint kevesebb gyom nőjön ki.

Betakarítás

Ha a termés nagysága megfelelő, bármikor szedhető az uborka. A termés eltávolításához ollót vagy kést érdemes használni, hogy ne tegyünk kárt a teljes növényben. Fontos, hogy amennyiben nem szüretelünk gyakran, a növény nem lesz késztetve a termésre, így kevesebbet fog teremni annál, mint amennyit teremne gyakori betakarítás esetén.

Az uborka kártevői

  • Uborkalisztharmat: Ez az egyik legismertebb és leggyakoribb gombabetegsége az uborkának. Az első foltok megjelenésekor – ami általában július környékén következik be – már meg kell kezdeni a permetezést. A permetezést 5-10 naponta meg kell ismételni a sikeres kezelés érdekében. Csak abban az esetben permetezzünk, ha még nincsenek erősen belepve a levelek, hiszen olyankor már nem fog használni a permetszer. Gyakori gombaölőszer lisztharmat ellen a Sulikol K.
  • Pszeudomonászos betegség: Általában megelőzhető, ha felfuttatjuk az uborkát, ezzel szellős helyet biztosítunk számukra. A betegség a leveleken jelenik meg, 3-5 mm nagyságú sárgás foltok jelennek meg.
  • Levéltetű: Az uborkát is megtámadhatják a levéltetvek, amelyek a friss hajtásokon szívogatnak.
AJÁNLOTT:  Babérmeggy szaporítása vízben

Az uborka fajtái

Konzervuborkák

  • Rajnai fürtös: Középkorai érésű, kemény húsú, leginkább kovászoláshoz ajánlott. Síkművelésre alkalmas. Ajánlott sortávolság 100 cm, tőtávolság 20 cm.
  • Delicatess: Termései nagysága közepes. Lombja sötétzöld, a növény középerős növekedésű. Ropogós húsú, síkművelésre alkalmas. Ajánlott sortávolság 80 cm, tőtávolság 15-20 cm.
  • Perez F1: Erőteljes növekedésű, sötétzöld lombú hibrid. Peronoszpórával szemben egyik legellenállóbb uborkafajta. Nagy termelőképességű. Síkművelésre, de támrendszeres termesztésre is ajánlott. Ajánlott sortávolság: 100 cm, tőtávolság 15-20 cm.
  • Santana F1: Erős növekedésű, ropogós húsú uborka. Nagy terméshozammal bír, betegségeknek ellenálló fajta. Ajánlott sortávolság 100 cm, tőtávolság 20 cm. Ültetni májusban érdemes.

Salátauborkák:

  • Marketmore: Középkorai, szabadföldi salátauborka. Terméshozama nagy, 20-25 centiméteres termést hoz. Április végén, májusban érdemes ültetni, júniusban, júliusban betakarítható.
  • Joker F1: Növekedése gyors, erőteljes. Szabadföldi termesztésre ajánlott, termései 15-20 centisek, terméshozama nagy. Betegségellenállósága nagy, sokáig megtartja a lombját. Május közepétől érdemes ültetni.

Kígyóuborka:

  • Kínai kígyó: Termése 35-40 centiméter nagyságú, szabadföldi termesztésre ajánlott. Április közepétől ajánlott ültetni, augusztusban szedhető le.

Sikeres uborka vetést és termesztést kívánunk!

Forrás: Pixabay, Házipatika