Afrikai ibolya, azaz a fokföldi ibolya gondozása

fokföldi ibolya gondozása

Az afrikai ibolya -elterjedtebb nevén a fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha)- 6-15 centiméter magasra nő meg, levelei ovális alakúak. Sokféle színben csodálhatjuk meg virágait: leggyakrabban rózsaszín, kékeslila és fehér színben találkozhatunk velük, de bordó színben is fellelhető. Meleg és napos helyen szinte egész évben hozza virágjait. Az ibolyáktól eltérően virágai kevesebb porzót tartalmaznak, nincsenek sarkantyúi és levelei is húsosak. Különösen szép látványt mutatnak a fodros szélű verziói.

Gondozása

Laza, jól levegőző, tápanyagban gazdag talajt kedveli, a virágboltokban vásárolható hagyományos virágföldek megfelelők számára, de adhatunk még hozzá kb. egyharmad résznyi tőzeget. Fényigénye magas, azonban a tűző naptól óvni kell. A fokföldi ibolya trópusi származása miatt 20-22 fokos, egyenletesen meleg hőmérsékleten érzi jól magát. 18 fok alatt a levelei elkezdenek foltosodni, ezért minimum ezt a hőmérsékletet biztosítsuk számára. Páraigénye magas (70-90%). Nem szereti a huzatot és a hirtelen hőmérsékletváltozást. Virágzásakor havonta egyszer érdemes tápoldatozni. A rothadás megelőzése érdekében az elnyílt virágokat mielőbb távolítsuk el a növényről.

Alulról öntözzük ezt a fajta ibolyát, és érdemes előmelegíteni a vizét is 20 fokra. Az alátétben maradt vizet 20 perc múlva borítsuk ki, megelőzve a gyökérrothadást.

Ha nem hoz virágokat, akkor valószínűleg nincs elég meleg helyen vagy kevés fényt kap. Ebben az esetben érdemes máshova helyezni a növényt. Sárga, barna foltok a levelein főleg akkor jelennek meg, ha tűző napnak voltak kitéve.

AJÁNLOTT:  A cserepes margaréta gondozása

A fokföldi ibolya szaporítása

Könnyen szaporítható levéldugvány módszerrel: az anyanövényről vágjunk le pár egészséges levelet, aminek levélnyele legalább 3 cm. Ezután rakjuk vízbe őket, s figyeljük, mikor hoznak gyökereket. Ha a gyökerei megjelentek, laza földbe ültessük el.

Forrás: Wikipedia; Flickr, készítője: Laura Blanchard