A krókusz (sáfrány) gondozása

A krókusz

A sáfrány, elterjedtebb nevén a Krókusz (Crocus) a tavaszköszöntő virágok egyike, hiszen már februárban díszíthető kertünket szép virágjaival, melyek lehetnek lilák, citromsárgák és fehérek is. A nősziromfélék családjába tartozik, több mint 80 fajtája ismert. A virágok mindössze körülbelül 10 centiméter magasak, de virágjainak élénk színei csodálatosan hatnak kertünkben. Sziklakertekben, tulipánok és jácintok között remekül mutat. Léteznek tavasszal virágzó fajtái (pl. crocus vernus, ami fehér virágú és a crocus flavus, ami sárga virágú), valamint léteznek ősszel nyíló fajtái is (pl. crocus speciosus világoskék krókusz).

Hagymás, évelő növény, virágjait február és április között hozza, s körülbelül 2 hétig tartja meg azokat. Időjárástól és fajtától függően akár január végén már bontogathatják szirmaikat. Szép kecses élénkzöld levelei a virágokkal együtt jelenik meg. Gyors szaporodása miatt pár éven belül látványos csoportokat fognak alkotni, ezért érdemes egy helyre több, különböző színű hagymát ültetni.

A krókusz ültetése és szaporítása

A tavasszal virágzó fajták ültetésére októberben kerülhet sor, míg az ősszel virágzó fajták hagymáit nyáron érdemes eldugni. A laza, tápanyagban gazdag talajt kedveli a legjobban, mindenképpen napos helyre ültessük. Körülbelül 6-8 cm mélyre kell eldugni a hagymákat csúcsukkal felfelé, egymástól 8-8 centiméter távolságban. Szaporítása sarjhagymákkal történik, ehhez óvatosan ássuk fel a hagymát, s szedjük le róla a sarjhagymáit, majd ezeket ugyancsak kb. 6-8 cm mélyre ültessük el napos helyre. A krókusz önmagától is gyorsan szaporodik, ezért nem kell sok hagymát vásárolnunk.  

Gondozása

A krókusz gondozása nem lesz kihívás, hiszen csak az öntözésére kell figyelnünk a tartós szárazságban.

AJÁNLOTT:  A málna gondozása és ültetése

Kép forrása: Pixabay