A cserepes bromélia gondozása és szaporítása

cserepes bromélia gondozása

Ki ne találkozott volna a bromélia egyik igen ismert fajátájával a 4 közül? Ha otthonában még mindenki nem is, de a virágboltokban biztos. A bromélia őshazájának Dél-Amerika őserdeit tekinthetjük, a trópusok legkülönlegeseb, legszínesebb növényei. Az egzotikus megjelenésű virágágak rózsaszín, piros, narancssárga, sárga, fehér illetve különböző színek árnyalataként is megtalálhatóak. Szereti a párás, nyirkos, meleg helyeket, fák törzsein is képes megélni. Alkalmazkodóképessége igen nagy, ezért terjedt el hazánkban is, mint szobanövény. Nézzük is mik a legfontosabbak a cserepes bromélia gondozása során!

A cserepes bromélia gondozása és igényei

A megfelelő „trópusi klímát” biztosítva neki hosszú ideig lakásunk ékessége lehet a cserepes bromélia. A vízigényét tekintve átlagosnak mondható, hetente egyszer locsoljuk meg, de arra figyeljünk, hogy ne öntözzük túl, mert kis gyökere könnyen kirohadhat. A páratartalom biztosítása érdekében leveleit is spricceljük meg kis vízzel, hogy a kehely részében megálljon a víz, illetve keressünk neki az ablakban félányékos helyet. Ha olyan broméliafajtát választunk, aminek keskeny, zöld levelei vannak árnyékosabb helyen is megél, a nagyobb szürkés levelű broméliák nagyobb fényigényűek.

Laza, tőzegszerű földben érzi jól magát, ami nagy vízáteresztő képességgel bír. Ha átültetésre van szükség, akkor azt tavasszal tegyük meg. Tápoldatozni nyáron szükséges, amikor virágzik, de télen a tápoldatozást ne folytassuk, hiszen szükséges számára a pihenés. Tápoldatozása úgy történik, hogy a szert a vízzel felhígítjuk és a leveleit spricceljük be vele. Tilos megöntözni vele, hiszen gyorsan kirohad! A cserepes bromélia virágzásakor figyeljünk arra, hogy alacsonyabb legyen a szobahőmérséklet, így tovább gyönyörködhetünk benne.

Szaporítása

A virágzás után elkezd száradni, de ettől ne ijedjünk meg, ez az élet rendje. Mielőtt teljesen elpusztulna, el kezd sarjakat hozni. Az elszáradt virágokat le kell vágni, majd az új sarjakat óvatosan le kell szedni, ahogy megnőttek. A leszedés után ültessük el cserépbe, a folyamatos gondozást pár év múlva színes virágokkal hálálja meg.

AJÁNLOTT:  A kínai hibiszkusz gondozása és szaporítása

Betegségei

A pajzstetű és a levéltetű támadhatja meg, amikre vegyszert ne alkalmazzunk, hanem inkább diófatea forrázattal spricceljük le a levelét többször. Gombás fertőzést is kaphat a cserepes bromélia, ami a túllocsolás következménye. Illetve kerülni kell az olyan vizet, aminek magas a flour illetve klór tartalma.

Legismertebb bromélia fajok

  • Szakállbromélia (Tillandsia cyanea)
  • Guzman-bromélia (Guzmania lingulata)
  • Regel bromélia (Neoregelia)
  • Csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata)