Szerencsebambusz története, gondozása

Szerencsebambusz nevelése

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a szerencsebambusz, amit a varázslatos, keleties hangulatának köszönhet. Meglepő módon nem a bambuszok családjába, hanem a spárgafélék családjába tartozik, valamint Afrikából indultak világmeghódító útjukra.

A szerencse bambusz Kínában a legnépszerűbb feng shui növények egyike, ahol Fu Gwey Zhu néven ismerik.

  • Fu: szerencse és vagyon
  • Gwey: hatalom és becsület
  • Zhu: bambusz

Kínában összecsomózott bambuszokat szokás ajándékba adni, közben különösen figyelnek a növények szárának számára.

A két szár a szerelmet jelenti, a három és a hat boldogságot, az öt és a hét az egészséget. De arra figyeljünk, hogy 4 növényszárat összekötve nem szabad ajándékozni, ugyanis az a kínai hagyományok szerint balszerencsét hoz. Kínában sokan akár 21 bambuszszárat is összekötnek, s ezzel díszítik fel lakásokat, ugyanis ennek hatalmas áldást tulajdonítanak.

Igényük és gondozásuk

Eredeti élőhelyükből eredendően nagy a vízigényük, rendszeres öntözést igényelnek, hogy lakásunk ékességeként díszeleghessen sokáig. Ha nem kap elég vizet, levelei elsárgulnak, majd elszáradnak.

A váza aljában kb. 3 cm magasságban mindig álljon a víz. S arra is figyeljünk, hogy ne használjunk nagyon klóros csapvizet, ebben az esetben inkább pihentessük egy napig vizünket. Célszerű hetente cserélni a vizét, ekkor ha a gyökerét megnézzük, és vöröses árnyalatúnak látjuk, akkor tudhatjuk, hogy növényünk egészséges.

Tippnek: kövekkel akár ki is támaszthatjuk a szárát a vázában, amit dekorációnak is felhasználhatunk egyben.

A szerencsebambusz a világos helyiséget szereti, de ne tegyük ki tűző napfénynek. Kimondottan szereti a meleget, alacsony hőmérsékeleten nem érzi jól magát.A leveleit rendszeresen tisztítani kell a portól, hogy biztosítsuk számára a megfelelő légzést. Ehhez használhatunk egy puha ruhából készült kesztyűt, ezt felhúzva, óvatosan az ujjunkkal végigmegyünk a levelein.

AJÁNLOTT:  Csüngő korallvirág gondozása

Átlagos magassága a szerencsebambusznak 30-50 cm, de egyes fajták elérhetik a 100 cm-t. A szerencsebambusz természetes közegében képes virágozni, de sajnos ez otthoni tartásnál nagyon ritkán fordul elő. Természetes közegében is akár 7 évet várni kell, hogy újból virágozzon.

Betegségük

Szerencsére ritkán esnek betegségek áldozatául ezek a bambuszok. Kártevői lehetnek a takácsatkák, levéltetvek, pókatkák. Ha apró fehér pöttyöt látunk a levelein, célszerű egy alkoholos ronggyal óvatosan végig menni a levelein. A sárga, gombás leveleit rögtön le kell vágni, hogy ne terjedjen tovább a növényen.

Szaporítása

Szaporítása igen egyszerű, ha elérte azt a bizonyos magasságot, amit szobánkban el tudunk még viselni, vágjuk vissza a többi hajtást. Ezeket a hajtásokat ne dobjuk ki, hanem állítsuk vizes üvegbe, hogy ki tudjon gyökerezni.

A hagyomány szerint, ha a szerencsebambuszt a ház délkeleti sarkába helyezzük, akkor jólétet és gazdagságot hoz a család számára.