A bársonyka, büdöske gondozása

Büdöske gondozása

A bársonyvirág (Tagetes), bársonyka vagy hétköznapi nevén a büdöske rendkívül szép látványt hoz el kertünkbe, hiszen nyáron a sok zöld növény mellett a vörös- és aranyszínű virágjaival kiemelkednek a közegből. Hazánkban a 18. században terjedt el, s bár több, mint 50 faja létezik, itthon kettő terjedt el: a nagyvirágú bársonyvirág és a kisvirágú bársonyvirág. Magassága 15-60 cm között változik, levelei szeldeltek.

Hasznot nem csak csodálatos megjelenéséből húzunk, hanem a növény illóolajából is: a közelben lévő káros baktériumokat, gombákat és férgeket is elpusztítja, emiatt érdemes a veteményeskertünkbe is ültetni a zöldségek közé. Leginkább a paradicsom, az uborka, a hagymafélék és a bab társnövényeként ültetik.

A bársonyka ültetése és szaporítása

A bársonyka jó szárazságtűrő és szereti a napfényt, ezért keressünk neki egy olyan helyet, ahol nem árnyékolják le nagyobb cserjék, fák. Ha árnyékos, hűvös, esetleg nedves helyre ültetjük, akkor nagy eséllyel lisztharmatos lesz, valamint nem fog szép virágokat hozni.

A szaporításhoz érdemes palántanevelést alkalmaznunk, hiszen így a kifejlett virág hamarabb hoz virágokat, mint a szabadföldben ültetett társai. A vetést célszerű már tavasz elején, márciusban elvégezni. Jó szerkezetű virágfölddel töltsük meg a cserepeket, majd 1-2 centiméter mélységben szórjuk el a magokat. Öntözzük meg őket, s hagyjuk lakásunk valamely melegebb pontján. A magok 2 héten belül kicsíráznak. Ha már 4-5 cm magasra megnőttek a büdöskék, akkor elkezdhetjük a kiszoktatásukat: érdemes pár napig mindennap 4-6 órára kitenni őket félárnyékos és szélvédett helyre. Körülbelül 1 hét múlva azonban már ki is ültethetjük őket szabadföldbe.

AJÁNLOTT:  A kristályvirág (Delosperma)

Ha a szabadban szeretnénk felnevelni őket, akkor áprilisban szórjuk el a magokat. A virágágyást tisztítsuk meg és 1-2 cm mélyre vessük el a magokat. Érdemes 20 cm távolságot tartani a sorok között, hiszen a kifejlett bársonyvirágok szép nagyra nőnek. Ha sűrűn keltek ki, akkor ritkítsuk őket 20 cm-es távolságra, hogy megelőzzük a gombabetegségeket. Átültetés esetén mindig locsoljuk meg előtte a növényt.

Gondozása

Szerencsére a bársonyka egy jó stapabíró, kártevőkkel szemben ellenálló növény, nem igényel nagyobb beavatkozásokat. Leggyakoribb betegsége a lisztharmat, kártevői pedig a takácsatkák és a levéltetvek.

Érdemes az elszáradt részeket az ujjaink segítségével lecsípni, így ösztönözve növényt a bokrosodásra, s megakadályozhatjuk ritka, de magasra növését. Az elnyíló virágokat is érdemes eltávolítani, hiszen ezzel a további gazdag virágzását idézhetjük elő.

Az elnyíló vagy elnyílt virágokat nem csak a kinézet miatt, hanem az új virágok hozatalára való ösztönzés miatt is érdemes eltávolítani.

Öntözés során ne kerüljön a leveleire víz, ez nem csak a levelek megégése ellen fontos, hanem a lisztharmat kialakulásának esélye is lecsökken. Mindig a tövénél locsoljuk meg. Mivel jó szárazságtűrő növény, ezért csak akkor locsoljuk meg, ha már kicsit kiszáradt a földje, nem igényel folyamatosan nedves földet.

A nagyvirágú bársonyvirág gondozása és a kisvirágú bársonyvirág gondozása

A nagyvirágú bársonyvirág gondozása teljesen megegyező a kisvirágú bársonyvirág gondozásával, ugyanolyan strapabíró, ellenálló mindkettő.

Nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta)

Kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula)

Képek forrásai: Flickr: Targetes erecta (készítette: 阿橋 HQ)

AJÁNLOTT:  A mesevirág gondozása (Achimenes longiflora)