Büdöske szaporítása

büdöske szaporítása

A büdöske szaporítása magról rendkívül egyszerű. Történhet palántaneveléssel, de akár szabadföldbe való ültetéssel is. Előbbi azért célszerűbb, mivel így a növény hamarabb fog virágokat hozni.

A palántanevelést célszerű már tavasz elején, márciusban elkezdeni. A cserepeket töltsük meg jó szerkezetű, vízelvezető virágölddek vagy palántafölddel, majd 1-2 centiméter mélységben szórjuk bele a magokat. Miután megöntöztük őket, rakjuk lakásunkba az ablak közelébe. A magok 1-2 héten belül kicsíráznak. Ha már 4-5 cm magasra megnőttek a büdöskék, akkor elkezdhetjük a kiszoktatásukat: érdemes pár napig mindennap 4-6 órára kitenni őket félárnyékos és szélvédett helyre. A szabadföldbe való kiültetést a kiszoktatás megkezédést követően 1 héten belül nyugodt szívvel elkezdhetjük.

Ha rögtön a szabadföldbe szeretnénk vetni őket, akkor célszerű március végén, április elején elszórni a magokat. A virágágyást tisztítsuk meg és 1-2 cm mélyre vessük el a magokat. Érdemes a sorok között 20 cm távolságot tartani, hiszen a kifejlett bársonyvirágok szép nagyra nőnek. Ha sűrűn keltek ki a büdöskék, akkor ritkítsuk őket 20 cm-es távolságra, hogy megelőzzük a gombabetegségeket.

AJÁNLOTT:  A kerti begónia gondozása