A futómuskátli gondozása

Pelargonium peltatum

A futómuskátli (Pelargonium peltatum) egy népszerű, kúszó, virágban gazdag növény, melyet biztosan észreveszünk, ha elmegyünk mellette. Erkélyeken és ablakokban is gyakran találkozhatunk ezzel a dús, színes muskátlival.

Őshazája Dél-Afrika és a 18. században került Európába. Rengeteg változata létezik már, ezek méretükben, színükben és növekedésükben térnek el egymástól.

Megjelenése

Magassága 20 és 30 centiméter közé tehető, de elágazó hajtásainak köszönhetően akár egy, másfél méterre is elnyúlhat.

Sötétzöld és karcsú levelei 2-5 cm hosszúak és a növény szárán felváltva helyezkednek el.

Virágjai 2-3 centiméter átmérőjűek és 5 szirmuk van. Rengeteg színben kápráztathat el bennünket a futómuskátli, de a leggyakrabban a piros, a fehér és a rózsaszínű változattal találkozhatunk. Virágjait csoportosan hozza hajtásai végén, ezért rendkívül látványos.

Virágzására májustól októberig számíthatunk, gazdagon hozza szimpla virágú virágfejeit.

Igényei

Félárnyékos, illetve napos helyen érzi jól magát. Bár félárnyékos helyeken a növény virágzása kevésbé lesz erőteljes, de a napos helyekkel ellentétben nem fognak a levelei megégni és gyökerei is kisebb eséllyel száradnak ki. Fontos, hogy jól szellőzött helyre tegyük, hogy a különböző gombabetegségek ne jelenjenek meg a virágon.

Vízigénye magas, általában naponta egyszer, melegebb, szárazabb napokon kétszer is érdemes locsolni. A túlöntözésre azonban ügyeljünk, mivel ez gyökérrothadáshoz és így a virág elpusztulásához vezethet! A locsolás ideje akkor jön el, ha a földjének a felszíne már száraz. Ha balkonládában vagy cserépben tartjuk, akkor érdemes alulról meglocsolni, hogy a föld felszívja. Ez azért szükséges, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül az öntözővízzel. Reggel vagy késő délután öntözzük.

Jó vízelvezető, humuszos talajba ültessük el, melynek pH-értéke semleges.

AJÁNLOTT:  Jácint gondozása

Ültetése

Ültetésére az előre elkészített muskátliföld a legmegfelelőbb. 20-30 centiméter tőtávolságra ültessük el a futómuskátli töveit, érdemes ezt ferdén megtenni, hogy elősegítsük a lefelé futását.

Gondozása

A futómuskátli gondozása egyszerű, főleg a megfelelő öntözésre kell figyelnünk. Érdemes megújítani a növényt 2-3 évente, erre akkor van szükség, ha már jelentősen kevesebb virágot hoz és a szára megfásodik. Nyáron 3-4 hetente vágjuk vissza a hajtásait, így egy dúsabb növényt kaphatunk. Az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket távolítsuk el.

Teleltetéséhez legalább 5 fok szükséges. Ekkor a virágokat tisztítsuk meg (vágjuk le az elszáradt leveleit, virágait). Vágjuk vissza a hajtásokat felére és tegyük hűvös, de világos helyre. Szárazon tartsuk, öntözni elég havonta egyszer. Februárban ne felejtsük elővenni, tegyük melegebb helyre és kezdjük el öntözni. Tápoldatot is adhatunk neki.

Szaporítása

A futómuskátli szaporítása főleg hajtásdugványról történik, ez a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a szaporításnak. Tavasszal, illetve nyáron vágjunk le a csúcshajtásokról kb 5 centis darabokat, majd az alsó leveleket távolítsuk el róla. Ültessük el virágföld és homok keverékébe. A földjüket tartsuk folyamatosan nedvesen, de ne öntözzük túl. A tűző napsütéstől óvjuk őket. 4-6 hét elteltével megjelennek gyökerei, ekkor már elültethetjük őket állandó helyükre, virágföldes balkonládákba, nagyobb virágcserepekbe.

Kép forrása: Pixabay