A lobélia gondozása és igényei

lobélia gondozása

A lobélia (Lobelia) egy szemet gyönyörködtető, nagyon változatos növénycsalád, amelyhez több mint 400 különböző faj tartozik. A megjelenése és mérete fajtól függően változik.

A lobéliák között megtalálunk évelő és egynyári fajtákat is, utóbbiak a jellemzőbbek. Lejjebb a lobéliákról általánosságban írunk, majd a két legismertebb lobélia fajt mutatjuk be.

A lobéliák megjelenése

Gyorsan növő, magról is könnyen szaporítható dísznövény. Virágjai csőszerűek, 5 szirommal rendelkeznek és 1 cm hosszúak.

Az egynyári lobéliák általában 15-40 cm közötti magasságra nőnek meg, fajtától függően.

A lobéliák kártevői

Szerencsére kevés kártevője van, ezért a kezdő kertészek számára is ideális növény. Az öntözésre figyeljünk oda, hogy ne száradjon ki a növény vagy ne öntözzük túl.

Hogyan szaporíthatom a lobéliát?

Könnyen szaporítható magvetéssel. Tavasz elején ültessük el beltéren a magokat virágföldbe, majd a palántákat később ültethetjük ki a szabadföldbe.

A kiültetés előtt érdemes 1-2 hétig napközben kihelyezni a palántákat, majd estére visszavinni beltérre, ezáltal szoktatva őket az új helyükre.

Nem érdemes túl közel ültetni egymáshoz őket, 20-30 cm tőtávolság az ideális.

Csüngő lobélia (Lobelia erinus ‘Pendula’)

A csüngő lobélia egy gyönyörű egynyári növény, melynek virágzása tavasszal kezdődik és egész nyáron át folytatódik. Apró virágjai általában kék, lila, piros és fehér színben pompáznak.

A fajra jellemző, hogy szárai hosszúak, lefelé csüngenek és rendkívül gyorsan nőnek. Csüngő habitusa miatt magassága mindössze 10-15 cm.

AJÁNLOTT:  A kínai hibiszkusz gondozása és szaporítása

Bár szabadföldbe is ültethetjük, érdemes függő virágtartókba helyezni, hogy megtapasztalhassuk a kúszó és csüngő termetét.

Napos vagy esetleg félárnyékos helyre helyezzük, árnyékos helyen nem érzi jól magát. Vízigénye magas, ezért a nyári melegben akár naponta kétszer is öntözzük.

Ha a hajtások megnyúlnak, érdemes visszavágni őket.

Törpe lobélia (Lobelia erinus)

A törpe lobélia nevéhez hűen alacsony termetű, körülbelül 15 cm magasra nő meg.

Egynyári dísznövény, rendkívül bőven virágzik nyártól egészen az első fagyokig. Legismertebb színváltozatai a kék, a lila és fehér.

Napos, esetleg félárnyékos helyen tartsuk.

A szárazságot nem tűri, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük, de a talaj ne legyen mindig nedves. Az első nagyobb virágzás után a virágok levágásával ösztönözhetjük a további virágzásra, ezért érdemes visszavágni őket.

Képek forrásai: Flickr candiru; Flickr cultivar413; Flickr daryl_mitchell