A bohócvirág gondozása és szaporítása (Mimulus)

bohócvirág gondozása

A bohócvirág (Mimulus) egy színpompás virág Észak-Amerika nyugati részéről, amely fagyérzékeny, így hazánkban egynyári növény. A Mimulus nemzetségének szava neve bohócot, színészt jelent, azaz nevét a bohócálarchoz hasonló virágjairól kapta.

A bohócvirág virágzása és megjelenése

Levelei középzöldek, húsosak és erősen fogazottak. Nyártól őszig, élénk színben pompázó virágjai ötszirmúak és tölcsér formájúak.

A bokros növekedésű, kúszó tövű virág magassága 20-30 centiméter körül alakul, virágjainak színe rendkívül változatos, fellelhetünk például sárga, rózsaszín, fehér, piros és narancssárga egyedeket is. A majomvirágnak is nevezett növény egyik különlegessége, hogy szirmait különböző színű és nagyságú foltok és pettyek is díszítik.

A bohócvirág igényei és gondozása

Fontos, hogy félárnyékban fejlődik a legjobban, ezért ne helyezzük közvetlen napfényre, mivel azt nem tolerálja.

Vízigénye magas, ezt az eredeti, természetes élőhelye magyarázza, hiszen ott tavak közelében, nedves helyeken fordul elő. Fontos, hogy a földje legyen szinte mindig nedves, ugyanis, ha kiszárad, elmaradhat a virágzás és fogékonyabb lesz a betegségekre és a kártevőkre.

Jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag és laza földbe ültessük el.

Az elszáradt virágokat távolítsuk el, ezzel ösztönözhetjük a további virágok hozatalára.

Hogyan szaporíthatjuk a bohócvirágot?

Lehetőségünk van magról is szaporítani, ebben az esetben érdemes beltéren, 20-25 fokos helyiségben, cserepekbe ültetni a magokat.

Virágfölddel ne fedjük be őket, mert szükségük van a fényre. Óvatosan, de bőségesen öntözzük már a kezdetekkor.

AJÁNLOTT:  Csüngő korallvirág gondozása

Érdemes fóliával vagy üveglappal lefedni őket, hogy biztosíthassuk a párás levegőt számukra, de arra is ügyeljünk, hogy rendszeresen szellőztessük.

A fagyok elmúlásával elkezdhetjük szoktatni a kinti létre a már pár centis palántákat. Ekkor pár hétig naponta tegyük ki őket napközben a szabadba, majd estére vigyük vissza a lakásba.

Tipp: Bár hazánkban egynyári növényként tartjuk, de télen megpróbálkozhatunk az átteleltetésével is. Ebben az esetben 10-15 fokos, nem túl sötét helyre tegyük télire.

Képek forrása: Pixabay / Flickr, készítője yewchan / Flickr, készítője Andrey Zharkikh