Apró legyek a virágföldben: A tőzeglégy elleni védekezés

apró legyek a virágföldben

Az apró legyek a virágföldben a tőzeglegyek. A tőzeglégy (Bradysia) az egyik leggyakoribb szobanövény kártevő, melyek rendkívül kártékonyak és szaporák. Leggyakrabban a növény talajául szolgáló virágföldből kerülnek be a lakásunkba és képesek gyorsan ellepni a virágainkat.

Apró, körülbelül 3 mm nagyságú, szúnyoghoz hasonlító rovarok.

Maga a kifejlett rovar már nem okoz károkat közvetlenül, de a lárvái képesek károsítani szeretett növényeinket. Egy nőstény egyed képes akár száznál is több apró, átlátszó petét lerakni, melyekből már 5 nap után kikelnek a lárvák.

A tőzeglegyek lárvái megrágják a növények hajszálgyökereit és szárait, így gátolják a növekedésüket, illetve súlyos esetben akár el is pusztíthatják őket.

Meleg és nedves helyen érzik magukat a legjobban.

Védekezés a tőzeglegyek ellen

Mivel a lárvák a talaj felső részében élnek, érdemes a locsolás előtt kiszárítani a virág földjét 2-4 centiméter vastagon. Így a lárvák nagy része magától el fog pusztulni.

A kifejlett egyedek ellen például sárga ragacsos rovarcsapdákkal is védekezhetünk, hogy a továbbiakban ne tudják lerakni a petéjüket.

Érdemes a növények közé rakni egy poharat, melybe almaecetet öntünk. Ez magához vonzza a kifejlett tőzeglegyeket és a folyadékban elpusztulnak. Érdemes a pohárra fóliát is tenni, amelyre csak kisebb lyukat rakunk, így az almaecet jellegzetes illatára berepülnek, de ki már kisebb eséllyel tudnak menni.

A tőzeglegyek megelőzése

Érdemes a megvásárolt virágföldeket 100 fokon kb. egy órán át hőkezelni, így a benne lévő kártevők biztosan elpusztulnak. Ha télen ültetnénk, rakjuk ki a virágföldet a fagyba pár napra.

AJÁNLOTT:  Tőzeglégy a virágföldből – hogyan védekezzünk ellene?

Kép forrása: Flickr, készítője Katja Schulz