A selyemakác gondozása

selyemakác

A selyemakác vagy perzsa selyemfa (Albizia julibrissin) egy közkedvelt lombhullató díszfa gyönyörű rózsaszínű virágaival és formás, szellős leveleivel. Nem csoda, hogy a hazánkban főleg szoliterként ültetett selyemakác a kertünk fénypontja lehet. Ez a csodás díszfa Ázsia keleti és déli részéről származik és több mint 100 faja ismert.

Termete közepes, 6-10 méter magasra nő meg, lombkoronája pedig ernyős. Szabadföldben egy év alatt akár másfél métert is nőhet.

Júniustól csodálhatjuk meg pamacsszerű rózsaszín virágait, amelyeket több hullámban egészen szeptemberig hoz. Sötétzöld levelei (melyek ősszel sárgásbarnára színeződnek) a nap lenyugvása után, estére becsukódnak. Érdemes a selyemakác alá félárnyékos helyeket kedvelő virágokat ültetni, mivel a szellős levelei nem adnak nagy árnyékot.

Termése körülbelül 15 cm hosszú, melyek először zöldek, majd a magok érése után barnás színűvé válnak.

A selyemakác gondozása

A selyemakác gondozása egyszerű feladat, így kezdő kertészek számára is kitűnő választás.

Nem csak a tápanyagban gazdag talajon él meg, hanem silányabb környezetben is, melynek oka a gyökerén élő nitrogénkötő baktériumok. Fontos, hogy a selyemakác egy fényigényes növény, ezért mindenképpen olyan helyre ültessük, ahol a nap sugarai sokat érik.

Fiatal korában fagyérzékeny és vízigényes. A fagyérzékenység miatt mindenképpen takarjuk az első pár évben például lehullott levelekkel. Rendszerint és bőségesen öntözzük kezdetben.

Nem kell megijedni, ha az első 3-4 évben nem hoz virágokat, hiszen ez a fajra jellemző.

A selyemakác kártevője a levélbolha, melyek apró, 2-3 mm nagyságú rovarok. A növény nedveit szívogatják, főleg a levél fonák részén jelennek meg. A levelk elsárgulhatnak és leeshetnek. Amint felfedeztük a jelenlétüket, rovarölő permetezéssel (pl. Mospilan) védjük a fát.

AJÁNLOTT:  Amarillisz virágoztatása

A selyemakác ültetése

Válasszunk egy napos, déli tájolású és védett helyet, majd ássunk kétszer-háromszor akkora gödröt, mint a konténer nagysága. A gödör aljára szórhatunk kevés szerves tápanyagot, majd szórjunk rá kevés földet vagy homokot, hogy a gyökere ne közvetlenül a komposzttal vagy trágyával érintkezzen. Ezután tegyük bele az előzőleg alaposan meglocsolt növényt. Az eredeti ültetési mélységig ültessük le.

A selyemakác szaporítása

A selyemakácot eredményesen szaporíthatjuk magról, a vetést tavasszal érdemes megtenni.

A késő ősszel érő magokat a vetésig tároljuk száraz környezetben, majd a vetés előtt koptassuk vagy forrázzuk meg, hogy a nagyon kemény magok kissé megrepedjenek, így könnyebben ki tudjanak csírázni.

A kikelt selyemakácokat a fentebb írtaknak megfelelően kezdetben bőségesen locsoljuk, valamint védjük a fagyoktól.

Képek forrásai: Flickr, készítője NatureServe / Flickr, készítője Plant Image Library