Jácint gondozása

jácint gondozása

Eredete

Az egyik legkedveltebb kerti hagymás növényünk a jácint (Hyacinthus Orientalis), ami a liliomfélék családjába tartozik. Természetes élőhelyének a Földközi-tenger kavicsos földjei, sziklás lejtői számítanak. Törökországban, Szíriában és Libanonban akár 2000 méteres magasságban is jól érzi magát.

Felépítése, virágzása

A jácintok fajtától függően akár 15-30 centiméteres magasságot is elérhetnek és a levelek között erős és kissé zömök központi virágszárat hoz. A jácint levelei hosszúkásak, enyhén húsosak, üde világoszöldben ragyognak, kb. 20-30 centiméteresek. Mint minden hagymás virágnak, ennek is rövid a fejlődési ideje. A kertben nevelt jácintnál már februárban kibújnak a földből a kis levélhajtások, középen a virágkezdeménnyel. Virágzásának csúcsa áprilisra, májusra tehető, júliusban pedig már véget is ér. Júliusban, az elvirágzás után a levelei is sárgulni kezdenek, de ne vágjuk le rögtön őket, várjuk meg, míg teljesen elszáradnak. A bent hajtatott jácintot már decemberben, illetve januárban is beszerezhetjük, s lakásunk ékessége lehet még tavasz előtt.

A jácint igénye

A jácintok a napos és meleg helyet kedveli, de félárnyékos helyen is virágoznak. Szélvédett helyen erkélyeken, balkonládákban, cserepekben is virágzik. Talajok közül a humuszban, ásványi anyagokban gazdag, levegős, jó vízelvezető képességűt kedveli. Amennyiben nem jó vízelvezető a talaj vagy túl sokat öntözzük, akkor a hagyma károsodhat és elindul a rothadás folyamata. Figyeljünk a jó talajra és a megfelelő öntözésre a bent és kint tartott növények esetén is! A növekedési szakaszban a jácintoknak sok nedvességre és tápanyagra van szükségük. Nagy esőzés után az amúgy is nehéz virágkelyhek hajlamosak felborulni. Használjunk kis bambuszrudat.

Ültetése

Kertben a hagymák ültetési mélysége tíz centiméter körül van, ügyeljünk arra, hogy elegendő ültetési távolság legyen a szomszédos növénytől, ez legalább 15 centiméter legyen.

A legjobb ültetési idő október, még a fagyok beállta előtt van. Szabadtéri ültetéshez általában olcsóbb, körülbelül 15 centiméter kerületű hagymákat célszerű venni, ezek törődésmentesek, s virágzáskor fejük nem hajlik vissza a talajra, hanem szépen felfelé nőnek.

AJÁNLOTT:  Az indás ikravirág gondozása

A jácint nagyon jól kombinálható olyan tavaszi évelő növényekkel, mint a nárcisz, tulipán, nefelejcs, százsorszép, kerti árvácska. Igaz minden növény önmagában is szemet gyönyörködtettő, de a jácintok különösen jól mutatnak csoportosan tavaszi ágyásokban, szegélyekben.

Tipp

Ha túl kemény a kertben a föld vagy túl agyagos, akkor az ültetéskor 5 cm magasságban tegyünk homokot a hagymák alá a jobb vízelvezetés végett.

A cserepes jácint

A virágok ajándékozásánál gyakran előkerül a jácint, hiszen nem csak gyönyörű, gazdag virágzatával kápráztatja el az embert, hanem az erős illatával is.
Fontos, hogy mindig világos helyre tegyük, de kerüljük a meleget (így pl. radiátor közelében sem érdemes elhelyezni), a közvetlen tűző napot és a huzatot is. Ezek ártalmasak a növénynek! Rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk rá, hogy ne álljon rajta a víz, az rothadáshoz vezethet.

Ha az illatos virágunk elvirágzott és van rá lehetőségünk, akkor ültessük el kertünkbe a hagymáját. Jó eséllyel a következő években mindig kihajt.

Hogyan neveljünk benn jácintot?

Ha benn szeretnénk nevelni a jácintot, akkor vegyünk elő egy közepes méretű cserepet, s tegyünk bele virágföldet. Érdemes a vízelvezetés miatt a tetejére homokot is szórnunk. Erre tegyük a jácint hagymát, illetve a hagymákat és takarjuk be félig őket (1-2 centivel érjenek a föld felé). Öntözzük meg kicsit a földet. Óvatosan, a sok víz károsítja a hagymát. Helyezzük el az edényt, sötét, hűvös helyre, kb. 2-3 hónapig. Ezalatt a földet tartsuk nyirkosan, de a túlöntözést kerüljük. Amikor a hajtások már kb. 6 cm magasak, akkor áttehetjük őket világos, de hűvös helyre. Innentől kezdve naponta locsoljuk. Hamarosan hozza a virágjait és illatával belepi az egész lakást!

Teleltetése

A jácintokat több évre a földben hagyhatjuk, viszont télen érdemes befedni az ültetési helyeket szalmával vagy levelekkel. Tavasszal ne felejtsük el időben eltávolítani a „téli takarót”, mert a jácintok korán kihajtanak.

A növényeink minden évben újra virágoznak, de a virágok idővel kisebbek és ritkábbak lesznek. Ezt elkerülhetjük úgy, hogy a hagymákat a levelek elszáradása után kivesszük a földből, megtisztítjuk, és a következő ültetésig (október) száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk.

AJÁNLOTT:  Vaníliavirág gondozása

A téli ünnepek ékessége lehet az asztalon a hajtatott jácint átlátszó üvegcserépben. A pompás virágzat télen egy kis erőfeszítéssel kicsalogatható a hagymákból – és így karácsonykor a tavasz illatát varázsolhatjuk a házunkba. A jácintot egy pohár vízbe áztatjuk majd a szűkített nyakkal ellátott vázába helyezzük.

Betegsége

Az egyik leggyakoribb gombás betegsége a szürkepenész. Barna foltokban nyilvánul meg a leveleken és a száron. Ha ezt látjuk az egyik növényen, azonnal dobjuk ki, hogy ne fertőzze le a többit. Jó minőségű és mindenekelőtt szellős és nem túl nedves talaj esetén általában elkerülhető a fertőzés. De a pocok, a levéltetvek vagy a csigák is szívesen megtámadják a hagymát.

Figyelem
A jácint enyhén mérgező, fogyasztása hányingert, hányást, hasmenést és gyomorgörcsöt okozhat. Ezért a kisgyerekekre, háziállatokra különösen figyeljünk, hogy ne egyék meg.

Hagyománya

A mai évelő virágunk nagy hagyományokkal rendelkezik, mivel már az ókorban népszerűek voltak az illatos tavaszi virágok. Nevét Hyakinthosnak köszönheti, aki a görög mitológia szerint az embereket és az isteneket egyaránt el tudta varázsolni szépségével. A jácint pontosan ugyanilyen hatást fejtett ki később is az embereknél. 17. század végén egy hajó kötött ki a holland tengerparton a növénnyel, a hagymáit azonnal eladták az európai felsőbb rétegeknek. Mutatós virága, és finom illata miatt később Európa szerte népszerű lett és el kezdték nemesíteni, termeszteni. Ma a jácint már minden virágboltban kapható. Színe a sok újabb fajtának köszönhetően kiszélesedett, s a hagyományos lila, rózsaszín és fehér fajták mellett szokatlanabb árnyalatok is megjelentek, mint a sárgabarack, vörös és a világossárga. Többszínű és tarka virágzású fajták is kaphatók. Egyes fajták annyira illatosak, hogy egyetlen jácint is elég ahhoz, hogy az egész helyiséget megtöltse illatával.

Képek forrásai: Hans képe a Pixabay -en, Ralph képe a Pixabay -en.