Nagyon finom, pihe-puha tésztájú csokipudingos kalács készült. Azért szeretjük ezt a kalácsot, mivel a töltelék nem áztatja el a tésztát, mint a margarinos-kakaós töltelékkel készülő kalács.
Tészta:
- 450 g finomliszt
- 100 g cukor
- 25 g élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 egész tojás
- 2 tojásfehérje
- 1 evőkanál olaj
Töltelék:
- 100 g teavaj
- 2,5 dl tej
- 4 evőkanál kakaópor
- 120 g cukor
- 1 csomag csokoládés pudingpor
Kenés:
- 2 tojássárgája
Elkészítés
Ebből a mennyiségből nekem 2 db kalácsom lett, amiket egy 30x11x7 cm-es kalácsformában sütöttem ki.
A tejet kissé meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és teszek hozzá egy kis kanálnyi cukrot. Kb. 10 perc alatt felfut.
Míg az élesztő dolgozik, addig a tölteléket elkészítem. A teavajat felolvasztom, majd beleöntöm a tejet. Hozzáadom a kakaóport, cukrot és a pudingport. Folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzök. Amikor kész, félreteszem hűlni a felhasználásig.
Dagasztótálba szitálom a lisztet, hozzáöntöm a cukrot, a felfuttatott élesztőt, az egy egész tojást és a 2 tojásfehérjét (a sárgáját a megkenéshez használjuk fel), végül pedig az olajat.
Géppel vagy kézzel megdagasztom, ha kell liszttel vagy egy kis tejjel javítok az állagán. Egy ragacsos, de az ujjról lejövő tésztát kell kapnom.
Kelesztés nélkül 4 db gombócot formázok. Mindegyiket egyesével kinyújtom kb. 30×15 cm-es téglalappá, majd megkenem arányosan a kakaós töltelékkel. A hosszabik oldalán feltekerem és 2 ilyen feltekert tésztát összefonok, úgyhogy az elején és a végén összecsípem, hogy ne válljon szét.
A 30x11x7 cm-es kalácsformát kivajazom, kilisztezem és belehelyezem az egyik fonott kalácsot. Nekem sütőpapír nélkül is jól kijött a formából.
Fél órát kelesztem, közben a sütőt előmelegítem 200 °C-ra. Mikor letelik az idő megkenem tojássárgájával és 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Ezután kisütöm a 2. kalácsot is.