Tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1/2 dl tej
3 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
3 db tojássárgája
csipet só
Mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
tejföl az összeállításhoz
Kenéshez:
tojás
Elkészítés
Az elronthatatlan bejgli elkészítéseként először a langyos tejben felfuttatom az élesztőt.
A finomliszthez hozzáadom a cukrot és a sót, majd a margarint jó alaposan elmorzsolom benne.
A felfuttatott élesztőhöz adom a tojásokat és kikeverem, majd hozzáadom a margarinos liszthez. Rugalmas tésztává gyúrom.
Kinyújtom 4-5 mm vastagságúra, majd rásimítom a mákos tölteléket. Feltekerem szorosan a tésztát, elvágom a kívánt rudak hosszúságára, majd megkenem a tetejüket tojássárgájával.
Berakom éjszakára a hűtőbe.
Másnap reggel megkenem a tojásfehérjével, kis idő múlva előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütöm kb. 50 perc alatt.